Come fall 2022, many students returning to the University of Connecticut Storrs campus will enter via the Northwest Science Quad, where Science 1, a 198,000-square-foot LEED Gold building, will be open for learning. It will be a pleasant walk through a woodland corridor full of indigenous shade trees and plants that attract pollinators. Most won’t know they’re strolling through a Low Impact Development (LID) SITES-certified landscape — a model of green infrastructure and restoration resulting from a highly orchestrated engineering and landscape effort. And that’s OK. That’s the point of deep integration. 

Borne out of UConn’s 2015 masterplan to position itself as a STEM education leader, the Northwest Science Quad (NWSQ) unites UConn’s research expansion, academic vision, and culture of innovation with assertive sustainability goals. Identified within these goals are a range of material, waste, land, and water-use initiatives that include preserving campus ecosystems and optimizing rainwater management. 

BVH, a Salas O’Brien company, and Towers|Golde had been consulting with UConn on these issues prior to joining Payette’s consulting team for Science 1. We updated the campus stormwater masterplan in 2016. This provided insight into how the overall system relates to the NWSQ, and included a study of the Eagleville Brook watershed, which was not meeting water quality standards to support aquatic life. That needed to change. 

We’d had also examined utility and infrastructure issues for the NWSQ in a feasibility study, a good portion of which had us working alongside Towers | Golde, who was looking at how the utility corridors could best coincide with walkways and roads to minimize impacts on the landscape. We worked in parallel to develop solutions that would facilitate stormwater capture and treatment. 

The upshot of this well-established familiarity—with each other and the site—is evident in the 13 acres of synergy between utilities, stormwater management, habitat restoration, architecture, and site enhancement. These elements are so intertwined as to be all but inseparable, each dependent on the other for success, much the way any high-functioning ecosystem operates. Improved pedestrian access, aesthetics, and wildlife health are some of the big benefits of carefully designed bioretention elements, vegetated swales, subsurface infiltration, and porous pavements. 

Integrating the engineering and landscape required close coordination on basin grading, shaping, and elevations to achieve required volumes and to allow conveyance from one basin to another. This also applied to the design and shape of overflow weirs to simultaneously provide adequate flow and an appealingly natural feature. Soils and plants were selected to allow for some inundation in the basins while filtering water through the soil media. Pervious pavement in the parking lot was also key—all the water that would need to be directed somewhere else could now simply filter through into the ground. 

Through deep disciplinary integration and relentless coordination, we developed a welcoming pathway through a vibrant woodland and waterway ecosystem that improves the Eagleville Brook watershed.

For those walking along and interested, signage will explain many of these components. For others, it will simply be a walk in the park. 


Adapted from an article published by BVH Integrated Services, a Salas O’Brien company.